Az alma egészséges, hiszen sok pektint tartalmaz
A pektin és az emésztőrendszer egészsége
Tehát a pektin, nagy mennyiségben, elsősorban az almában található, de a citrusfélék, a cseresznye és a szilva is sok pektint tartalmaz. Az egészséges emésztőrendszerhez hozzátartozik a bélflóra egészségének fenntartása. Ehhez azonban probiotikumokra és prebiotikumokra van szükség. A probiotikumok olyan egészséges baktériumok a bélben, amelyek elpusztítják az egészségre káros és veszélyes mikroorganizmusokat, a prebiotikumok pedig a jó bélbaktériumokat táplálják. Az almában található pektin egy hasznos prebipotikum, amelynek fontos szerepe van a jó bélbaktériumok növekedésében és aktivitásában.
A vas felszívódása és a pektin
Az emberi szervezetnek szüksége van vasra, hiszen a vas egy olyan ásványi anyag, amely a vörösvértest termelésben és az oxigénszállításban is részt vesz. A vérszegénység egyik okozója a vashiány, amely nem csak szédülést, hanem fáradtságot és gyengeséget is okozhat. Az almában található pektin fokozhatja a vas felszívódását.
A pektin, mint vércukorszint szabályozó
A pektin egy oldható rost, s mint ilyen, segítségünkre lehet a vércukorszint szabályozásában. Márpedig ez nagyon fontos, hiszen az ingadozó vércukorszint, a sok esetben magas vércukorszint, elősegíti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Egy kutatásba, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyokat vontak be. A vizsgálati alanyok 4 héten keresztül, minden egyes nap 20 gramm almapektint fogyasztottak. A vizsgálat befejeztével bebizonyosodott, hogy minden vizsgálati személynek javult a vércukorszintje.
A pektin, mint fogyókúrás szer
Manapság, globális probléma az elhízás és az elhízás miatt kialakult betegségek megjelenése. Hiszen a súlytöbblet számos krónikus betegség előidézője lehet, mint például a cukorbetegség, a szívbetegség és a metabolikus szindróma. Mivel a pektin, egy rost, így könnyen eltelít, azaz nem érezzük majd minden órában éhesnek magunkat és emellett még kevesebb ételt is fogyasztunk, ami szintén elősegíti a testsúlycsökkenést.
Pozitívan hat a szív egészségére
Szívbetegség akkor is kialakulhat, ha megemelkedik a koleszterinszint és a vérnyomás. Mivel a pektin mindkét értéket csökkenti, így elkerülhetővé válhat a szívbetegségek kialakulása. A pektin egyik csodás hatása az, hogy csökkenti a rossz, azaz az LDL- koleszterinszintet, míg a HDL- koleszterin értéke nem változik, amelyet jó koleszterinnek is szoktak nevezni. Összességében elmondható, hogy a pektin az összkoleszterinszintet is csökkenteni tudja, mintegy 20 százalékkal.
A pektin nem csak a koleszterinszabályozásban vesz aktívan részt, hanem a magas vérnyomás csökkentésében is. A pektin nem csak a szisztolés, hanem a diasztolés vérnyomást is csökkenti. Ezek a pozitív hatások nagyon hasznosak azok számára, akik magas vérnyomástól szenvednek.
A rákos betegség ellen, pektin
A megfelelő étrend, azaz a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás potenciálisan csökkentheti a rák kialakulásának a kockázatát. A pektinnel kapcsolatban is végeztek vizsgálatokat, amelyek során kiderült, hogy a pektin, néminemű védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulása ellen. A pektinnek tehát van rákellenes hatása, de még nem végeztek ezzel kapcsolatban elegendő humán vizsgálatot.